BAKAN KİRİŞCİ: AFET VE FİYATLARDA OLUŞACAK ZARARIN YÜZDE 70'İ KARŞILANACAK

BAKAN KİRİŞCİ: AFET VE FİYATLARDA OLUŞACAK ZARARIN YÜZDE 70

BAKAN KİRİŞCİ: AFET VE FİYATLARDA OLUŞACAK ZARARIN YÜZDE 70'İ KARŞILANACAK

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Konya'da düzenlenen, Gelir Koruma Sigortası Lansman Toplantısı'na katıldı.

Toplantıdaki konuşmasında rekabet edebilir tarım sektörü inşa etmeye çalıştıklarını ve Türkiye'nin son 20 yılda tarım hasılasıyla Avrupa'da birinci olduğunu vurgulayan Kirişci, "Dünyada ilk ondayız. 2022'deki rakam inşallah 50 milyar doları bulacak. Bu, 2002'de 25,1 milyar dolardı. Bazıları hesap soruyor ya bazı aklı ermeyenlere diyorum ki dolar bazında bile iki katı tarımsal hasılaya ulaşıyor olacağız. Tarımsal ihracat 2002'de 3,8 milyar dolardı, şimdi 30 milyar dolar sınırına geldi. Önümüzdeki yıl, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı da geride kalmış olacak, bu yılın sonu itibarıyla 2002'deki Türkiye'deki ihracatın eşdeğeri olan 36 milyar doları Allah'ın izniyle yakalayacağız." diye konuştu.

Kirişçi, üretim alanında yaşanabilecek her türlü tabiat olaylarında sigorta işlemleri için Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) 2006'da uygulamaya alındığını anımsattı.

"13,6 MİLYAR LİRALIK DA HASAR ÖDEMESİ YAPTIK"

TARSİM'in geçmişte sınırlı poliçe portföyü olduğuna işaret eden Bakan Kirişci, Gelir Koruma Sigortası poliçesiyle bu rakamın bugün 9'a çıktığını söyledi.

Kirişci, bu poliçeye daha fazla katkı sağlanması gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Devlet olarak verdiğimiz destek, 13,7 milyar lira. Çünkü kamu yüzde 67 ortalamayla destek sağladı. Bitmedi, 13,6 milyar liralık da hasar ödemesi yaptık. 2022'de 296 milyar liralık tarımsal varlığımız sigortalanmış oldu. Bunu çok önemli görüyorum. Bu rakamın daha yukarıda olmasını arzu ediyorum. Yaptığımız iş her türlü doluya, sele, taşkına, kuraklığa açık olan bir faaliyet o halde bizim mutlak surette tarım sigortasına daha fazla dikkat kesilmemiz, ilgi göstermemiz gerekiyor."

 AFET VE FİYATLARDA OLUŞACAK ZARARIN YÜZDE 70'İ KARŞILANACAK

Tanıtımı yapılan poliçeyi yaptıran çiftçilerin yararlanacağı avantajlara ilişkin ise Kirişci, "Gerek fiyat, gerekse afetlerden kaynaklı zarar gördüklerinde zararlarının yüzde 70'i karşılanıyor olacak. Burada ortalama bir fiyat alınacak, örneğin Konya Ticaret Borsası'nda buğday fiyatının sezon ortalaması esas alınarak gelir korunmuş olacak. Bu teknik bir uygulama. Poliçenin hayırlar getirmesini diliyorum." ifadesini kullandı.

"BUGÜN 185 MİLYON LİRALIK DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPTIK"

Kirişci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sürekli çiftçinin yanında olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Geçen yıl 40,4 milyar liralık tarıma destek verdi. Tarım şehri Konya'ya son 20 yılda 71,7 milyar liralık tarımsal destek ve yatırım gerçekleştirdik. En sıradan rakamın 2002'ye göre 12-15 kat arttığını söyleyebilirim. Bu Konya'nın ihracatında da böyle aldığı tarımsal destek ve hasılasında da aynı şekilde. Bugün 185 milyon liralık destekleme ödemesi yaptık. Bunun yaklaşık 8 milyon liradan fazlası Konyalı çiftçilerimizin hesabına yatırıldı. Helali hoş olsun. Tarımsal destek noktasında 2022'de Konya'ya verdiğimiz destek 3 milyarın üzerinde, bu da helali hoş olsun."



Ankara,Tarım Bakanlığı

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu

SUR YAPI TATİL EVLERİ ANTALYA'DA 4 MEVSİM TATİL

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR