TONGÜLÜS HEDEFLERİNİ ANLATTI

TONGÜLÜS HEDEFLERİNİ ANLATTI

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Adayı Ali Tongülüs hedeflerini anlattı.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı için aday olan gazeteci Ali Tongülüs, önceliğinin görüşü-ideolojisi-düşüncesi ne olursa olsun, ?Bütün üyelerine sahip çıkan, saygın bir Cemiyet? olduğunu söyledi

Antalya´da iki seçim heyecanı birden yaşanıyor. 17 Ekim´de Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) yeni başkanını ve yönetimini belirleyecek.1 Kasım´da da milletvekili genel seçimleri var.

Böylesine bir heyecan fırtınası eserken AGC Başkanlığı için yarışan iki adaydan biri olan gazeteci-yazar ve moderatör Ali Tongülüs ile ?AGC´nin dünü ve yarını? konusunda konuştuk. Tongülüs, seçilirse meslektaşları ve cemiyet için neler yapacağını anlattı ve meslektaşlarına çok önemli mesajlar verdi.

Tongülüs; ?Bu Cemiyet saygın bir kuruluş olacak, görüşü ve düşüncesi ne olursa olsun, gazeteciler görevleriyle ilgili hiçbir konuda itelenen-kakalanan kişiler olmayacak? dedi. Sizleri Tongülüs´le yaptığımız söyleşiyle baş başa bırakıyoruz.

GENÇLER DE BAŞKAN OLABİLECEK

H.F.: Bir mesaj geçtiniz ve ?Cemiyetimizi, üyelerine görevleriyle ilgili her konuda sahip çıkabilen saygın bir Cemiyet haline getireceğiz? dediniz. Bunu biraz açar mısınız?

A.T.: Antalya´da gazeteci arkadaşlarım görevlerini yaparken dayak yediler, hakaretlere uğradılar. Ama Cemiyet yönetimi, gazetecilerin görev yaptığı gazetelere göre hareket etti. Kimini görmezden geldi, kimini umursamadı, kimini de ?Sen bana oy bile vermedin? diyerek tersledi.

Bir Cemiyet yönetimi böyle olmaz. Benim üye arkadaşlarımın hemen hepsi evine ekmek götürme derdinde. Bir gazetede çalışıyor diye o gazetenin görüşünü veya politikasını benimsemek zorunda değil. Başlarındaki müdürleri onlara görev verince sonucunu ister, getirmezse işinden kovabilir.

Hem görevi engellenince ses çıkarma, hem de kovulursa bunu görmezden gel. Böyle bir anlayış olabilir mi? Üyelerine sahip çıkamayan, ayrıştıran bir Cemiyet ?saygın bir kuruluş? olabilir mi?

Biz ?siyasi görüşü ve çalıştığı kurum ne olursa olsun- daima arkadaşlarımızın yanında olacağız. Mesajımda da dediğim gibi, Cemiyetimizi, üyelerine görevleriyle ilgili her konuda sahip çıkabilen saygın bir Cemiyet haline getireceğiz.

H.F.: Bir tüzük değişikliği ile ?gençlerin başkanlık yolunu açmayı? düşündüğünüz belirtiliyor. Nasıl olacak bu?

A.T.: Seçimden sonra 6 ay içinde tüzük için genel kurulu yeniden toplayıp birkaç maddede değişiklik yapacağız. Bunlardan biri, ?Başkan olacak aday için konulan 10 yıl şartı.? Çok saçma bir kural, üstelik antidemokratik ve Anayasa´ya bile aykırı.

Yapacağımız değişiklikle 1 günlük üye bile seçme ve seçilme hakkına kavuşacak. Böylece genç arkadaşlarımın da başkan olma ve yönetime seçilme yolu açılmış olacak. İkinci değişiklik ise, ?Başkanlığın 2 dönemle sınırlandırılması.? Böyle hanedan gibi yıllarca süren bir başkanlık bize göre yanlış.

Başkan seçilen kişi bunu en çok 2 dönem yapacak. İsterse, sonraki dönemlerde yeniden aday olabilir. Üçüncü bir değişiklik de Cemiyet´e üye olacak meslektaşlarımızla ilgili. Şu anda sadece basın kartı almış olanlar üye olabiliyor. Biz bunu, ?212´ye tabi kadro yapılması ve fiilen çalışıyor olması yeterli? şekline getirip, basın kartı olmayan, ama fiilen çalışan arkadaşlarımızın da üye olmasını sağlayacağız.

EV, BURS VE DİĞER PROJELER

H.F.: Mesajınızda, üyeleri ev sahibi yapmak gibi, aldıkları bursların iki-üç katını vermek gibi ilginç projeleriniz olduğunu gördük. Bunları açıklar mısınız?

A.T.: Projelerimizi hazırlarken hepsinin taban çalışmasının yapıldığının bilinmesini istiyorum. Gereken kişi ve kurumlarla her türlü mutabakatı sağlayarak hazırladık.

1- Üyelerimizin konut edinmesine olanak sağlayacağız.

Aslında bu, 10 yıl önce başlatılması gereken bir projeydi. O zamandan bu yana görev alan yönetimler söz vermelerine rağmen bugüne kadar bunu gerçekleştirmediler. O zaman da öneriyi ben götürmüştüm, şimdi gerçekleştirmek sanırım ben ve ekibime nasip olacak.

10 yıl önce hiçbir ücret ödemeden üyeleri ev sahibi yapmak mümkündü. Ama değişen imar ve belediye yasaları nedeniyle artık bu durum biraz değişti.

Çok cüzi ve her gelir grubunun rahatça ödeyebileceği bir şekilde arkadaşlarımızı ev sahibi yapacağız. Gereken her türlü görüşmeyi yaptık. Söylediğimiz her cümle taahhüdümüzdür. Altı boş hiç bir projemiz yok. Meslektaşlarımız kesinlikle ilk günden bu değişimin pozitif yansımalarını hissedeceklerdir.

2- ?Burs?ları katlayarak arttıracağız.

Erdoğan Kahya döneminde tüzüğe konulan burslar, mevcut yönetim tarafından hayata geçirildi. Bunun için onlara teşekkür ediyorum. Ancak, bu burslar adeta ?harçlık? gibi. Biz bunları ?göreve seçilirsek- bir sonraki aydan itibaren iki katına çıkartacağız.

Gelecek ders yılından itibaren de en az 3´e katlanacak ve bu artış sürekli sağlanacak. Bunun için de gerekli kaynakların alt yapısı sağlanmış durumda.

3- Mesleki eğitim verilen kurslar-seminerler düzenleyeceğiz.

Bu eğitimler, ?kaliteli ve saygın bir gazetecilik? açısından son derece önemli. Gazetecilik dünyanın en zor ve en meşakkatli mesleklerinden biridir. Bu meslekte çalışanlar işi iyi bilirlerse bu zorlukları daha kolay aşarlar.

Biz arkadaşlarımızın ?işlerini iyi öğrenmiş ve iyi yapan gazeteciler? olmasını sağlayacağız. Örneğin, polis-adliye muhabirliği konusunda eğitimi polis şefi değil, Ankara veya İstanbul´dan usta bir polis-adliye muhabiri verecek.

Hastane muhabirlerine bir doktor ya da başhekim değil, iyi bir hastane muhabiri eğitim verecek. Belediye muhabirleri, sayfa düzeni, spor muhabirliği, magazin gibi konularda da usta gazeteciler eğitim verecek. Yani, üyelerimiz, kurslarda gerçekten bir şeyler öğrenecek. Böylece görevlerini ?kaliteli? bir şekilde yapabilecek.

4- Yine ?kaliteli gazetecilik? açısından çok önemli olarak gördüğüm, ?Türkçe´yi doğru yazma ve konuşma, vücut dili? gibi konularda da kurslar açacağız.

5- Halk Ekmek büfelerinde ?yerel gazete? stantları açacağız.

Biliyorsunuz, Antalya´da ?yerel bilinç? yok denecek kadar az. Niye az? Çünkü Antalya halkı yeteri kadar yerel gazete okumuyor. Önce bu eksikliğin giderilmesi şart. Bunu nasıl sağlayabiliriz? Yerel gazeteleri yaygın gazetelerle eşitleyerek ya da ayrı stantlarda sunarak.

Gazete bayileri ne yazık ki, yerel gazeteleri stantlarda en altlara ve en arkalara koyuyor. Bayiler de (Bursa´da, Eskişehir´de, Trabzon´da olduğu gibi) gazete alanlara ?bir de yerel gazete alın? demiyor. Böyle olunca halk yaşadığı kentte olup bitenleri ?yeterince- öğrenemiyor.

Öğrenemeyince hangi konuda, nerede, ne zaman tepki göstermesi gerektiğini de bilemiyor, ortak hareket edemiyor. Biz, Halk Ekmek büfelerine ?yerel gazete stantları? açılmasını sağlayacağız.

Böylece yerel gazetelerin okunurluluğu artacak, hem halk kentinde olan-biteni öğrenmiş olacak, hem de gazeteler daha kaliteli yayın yapma gereği duyacak. Ve gazetelerin de gelirlerine bir katkı sağlanmış olacak.

KAMUYA YARARLI DERNEK STATÜSÜ

H.F.: Mesajınızda bir de ?Gazeteciler Cemiyeti kamuya yararlı dernek statüsüne kavuşturulacak? demişsiniz. Bu ne anlama geliyor?

A.T.: Konu uzun, bu nedenle kısaca şöyle ifade edebiliriz: Kamu yararına dernek olduğunuzda, derneğin gelirleri artar ve bu artan gelirlerle üyelere çok daha fazla sosyal ve ekonomik imkan sağlanabilir. AGC bunun için birkaç kez başvurmuş, ama her seferinde istek geri çevrilmiş.

Çünkü ?Kamu Yararına Dernek? olabilmek için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Seçilirsek, Antalya´nın konjektürel durumundan yararlanarak Cemiyetimizin bu statüye kavuşmasını sağlayacağız.

Bunun dışında 3 önemli çalışmamız daha olacak.

1- Konyaaltı sahilinde Antalya Gazeteciler Cemiyeti´nin bir plajı olacak. Üyelerimiz, yakınları ve aileleriyle bu plajda her türlü hizmeti alacak.

2- Cemiyetimizin en büyük eksikliklerinden biri de, üyelerimizin ?buluşma noktası olacak? bir lokallerinin olmayışı. Atatürk Caddesi´nde bir yerimiz var ama ?başka? amaçlarla kullanıldığı için ne yazık ki gazeteci arkadaşlarım oraya gidemiyor. Biz üyelerimizin maç izleyebileceği, sohbet edebileceği, keyifli vakit geçireceği bir lokale kavuşmasını da sağlayacağız.

3- İşsiz ve işinden memnun olmayan üyelerimiz için bir ?istihdam alternatifi? yaratacağız. Turistik tesislerin, büyük işyerlerinin ve siyasetçilerin ?basın veya halkla ilişkiler? elemanlarını cemiyetimiz aracılığıyla almasını sağlayacağız. Böylece kişi ve kurumlar ?işi bilen eleman?a kavuşacak, üyelerimiz de ?alternatif iş imkanı?na... Bunun için görüşmeler yaptık, olumlu sonuçlar aldık.

Bunların dışında bir de ?yurtdışı seyahatlerle ilgili sıkıntılar var. 9 yılda defalarca yapılan yurtdışı seyahatlere ?neredeyse- hep aynı kişiler veya birilerine yakın olanlar gitmiş. Biz bunu, böyle bir imkanı her üyemizin kullanacağı şekle getireceğiz.

H.F.: Son soru; bütün bunları 3 yıla sığdırabilecek misiniz?

A.T: Eğer aklınızı ve zamanınızı üyelerinize hizmet için ayırırsanız, neden yetişmesin? Çok saygın ve önemli kişilerden oluşan yönetimdeki arkadaşlarımla hepsinin üstesinden gelebilecek güçteyiz. Bunu herkes böyle bilsin..

Ali Tongülüs kimdir?

Konya Ereğli´de doğdu. 10 yaşında Ankara´ya taşındı. Okul ve meslek hayatının büyük bölümü Ankara´da geçti. Kurtuluş Lisesi´nin ardından Gazetecilik-Halkla İlişkiler Yüksek Okulu´nu bitirdi. Gazeteciliğe Kasım 1968 yılında Ankara Ekspres´te başladı.

Ardından Ulus, Barış, Hür Anadolu, Başkent, Son Havadis, Yeni Halkçı, Adalet, Günaydın, Tasvir, Hürriyet Haber Ajansı ve Tercüman gazetelerinde çalıştı. 1994 yılında Tercüman´dan emekli oldu ve 1995´te Eyilik Medya´nın davetiyle Antalya´ya geldi.

Yeni İleri, Manşet, Antalya Ekspres, ETV ve Akdeniz TV´de siyasi-ekonomik yazılar yazdı, programlar yaptı. Halen Gazete Bir´in Genel Yayın Müdürü ve Başyazarı. Şu anda Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Antalya Şubesi´nde yönetim kurulu üyesi. Ayrıca Ankara Gazeteciler Cemiyeti´ne de üye olan Ali Tongülüs evli ve 3 çocuk babası.

Halil FİDAN



BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu

SUR YAPI TATİL EVLERİ ANTALYA'DA 4 MEVSİM TATİL

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR