PORTAKAL ÜRETİCİSİ TEDİRGİN

PORTAKAL ÜRETİCİSİ TEDİRGİN

Antalya´nın Finike İlçesi´nde, Rusya krizi sonrası portakal fiyatları düştü.

 

Antalya´nın Finike İlçesi´nde, Rusya krizi sonrası portakal fiyatları düştü. Kriz öncesi ilk elden kilosu 80- 90 kuruşa alıcı bulan portakal, 55- 60 kuruşa kadar indi.

Üretici ise yeni pazar bulunamaması halinde iç pazara sürülecek ürünlerin fazla geleceğini ve israf olacağını savundu. Finike´de portakal üreticileri geçen ayın ortalarında hasada başladı. O dönem kalitesine göre en az 80- 90 kuruşa alıcı bulan portakalın fiyatı, uçak krizinin ardından düşüşe geçti. Kalitesine göre Rusya, Almanya ve Hollanda gibi ülkelere portakal ihraç eden üreticilerin kriz sonrası başlayan endişesi sürüyor.

Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, piyasanın durgun olduğunu söyledi. Üreticinin fiyatlardan memnun olmadığını anlatan Sarıçobanoğlu, "Erkenci dediğimiz yerlerin ürünler 80- 90 kuruşa kadar alıcı bulmuştu. Şu günlerde 55- 60 kuruşa kadar inen yerler var. Şu anda çiftçimiz memnun diyemeyiz. Rusya pazarının da ihracata kapanması durumunda devletimizin acil pazar bulması gerekiyor. Sadece iç piyasaya gittiği zaman Allah göstermesin dalında kalma ihtimali olabilir. Rusya krizinin çıkması çiftçilerimizde tedirginlik yaratıyor. İnşallah hükümetimiz yeni pazarlar bularak çiftçimizi mağdur etmez" dedi.

´BEDAVA VERSEN İÇ PİYASADA TÜKENMEZ´

Üretici Fahrettin Çağlayan da Türkiye´de yaklaşık 4.5 milyon ton narenciye üretildiğini belirtirken, "Nadide olan Finike portakalı ise yaklaşık 150 bin ton üretiliyor. Bu ürünlerimiz kalitesine göre Rusya, Almanya, Hollanda´ya gönderiliyordu. Çiftçiler de dönen bu parayla geçimini sürdürüyordu. Şu saatten sonra ne yapacağız? Bu ürünler pazarlanmazsa iç piyasa tıkanacak. Tüketemeyecek. Bedava da versen yiyemeyecek. Halkımıza fazla gelecek. Dolayısıyla bu ürünün dışarıya satılması lazım" diye konuştu.

´EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ´

Yaş sebze ve meyvede Rusya´nın büyük pazar olduğuna değinen Çağlayan, "Bu bir milli servettir. Ağacı yetiştirinceye kadar biz aç kaldık, açıkta kaldık. Seradaki vatandaş da aynı. Naylon çadırda yatıyor, çoluğuyla çocuğuyla. Günah değil mi? Bir değer var ortada. Bu neden pazarlanmıyor? Neden pazarlayamıyoruz? Ürün yetiştirirken harcadığımız maddiyat, emek inanın karşılamaz oldu" dedi.

´HASAT VAKTİNDE YAPILMAZSA AĞAÇ YORULUR´

Çiftçilerin tedirgin olduğunu kaydeden Çağlayan, şöyle dedi:

"Hasat olmayınca bahçe bakımı gelecek yarın. Meyve toplanırsa önümüzdeki sezon hazırlığa başlar. Meyveyi toplamadık mı ağaç yorulacaktır. Her ürün öyledir. Günü geldiğinde hasat yapılmazsa ağaç yorulur. Bunu bekletemezsiniz. Ertesi yıla hazırlayamaz ağaç kendini. Dolayısıyla bakım boşa gider."



SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu

SUR YAPI TATİL EVLERİ ANTALYA'DA 4 MEVSİM TATİL

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’da şimdi ikinci etap satışta

ANTALYA OSB'NİN VE ŞEHRİMİZİN GURURLARI

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu

SUR YAPI TATİL EVLERİ ANTALYA'DA 4 MEVSİM TATİL

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR